8 lucruri interesante despre stetoscoape

Poate nu știai!

1. Văd pieptul!!!

Denumirea stetoscop” provine din limba greacă și este  format din cuvintele stethos” (piept) și skopein” (a explora).

2. Stetoscopul a fost inventat pentru prima data de doctorul francez  René Laënnec. Era construit din lemn, se putea folosi cu o singură ureche și semăna cu o trompetă pentru ureche folosită de persoanele cu deficiențe auditive.

3.Stetoscopul este format din 3 părți principale: capsula, tubulatura și brațele stetoscopului care includ și olivele  (părțile care se bagă în urechi)

4. Diafragma stetoscopului funcționează ca și timpanul. Vibrațiile acesteia sunt propagate prin tubulatura stetoscopului, recepționate de timpan și  transformate în sunet de către creier.

5. De departe!!!

Incredibil, dar adevărat. Un stetoscop inventat în 2011, a recepționat bătăile inimii astronauților aflați în spațiul cosmic. . În centrul de control de pe Pământ, un doctor a ascultat bătăile inimii astronauților, iar acestea au sunat exact ca și în cazul în care doctorul și astronautul s-ar fi întâlnit personal.

6. Littmann, numărul 1 mondial!!!

 

Când e vorba de branduri de stetoscoape, nimic nu poate întrece  Littmann. Produsele Littmann au câștigat numeroase premii printre care și premiul Inovația Anului pentru modelul electronic 3200.

7. De ce sunt așa de bune stetoscoapele Littmann?

În primul rând folosesc o tehnologie cu dublă frecvență, astfel încât aplicând presiuni diferite asupra capsulei stetoscopului, poți ausculta la fel ca și cu o membrană (atunci când aplici o presiune mare) sau cu un clopot (atunci când aplici o presiune mică), fără să rotești capsula acestuia. Acest lucru aduce un plus de comoditate pentru cel care-l folosește. Niciun stetoscop comercializat nu produce senzația de frig pacientului. Nu e deloc comod pentru pacient (atunci când 100 de studenți sar cu stetoscopul pe el) să simtă fiecare capsulă ca un cub de gheață. Nu în ultimul rând, stetoscoapele Littmann sunt ușoare și au membrana mult mai rezistentă față de alte branduri.

8.Majoritatea bolilor de inimă sau plămâni pot fi identificate cu ajutorul stetoscopului.

Scopul primului stetoscop inventat a fost să asculte inima unui pacient. Această abilitate plasează stetoscopul pe primul loc în topul celor mai utilizate dispozitive medicale de pe piața. Pe lângă redarea bătăilor inimii, stetoscopul este folosit și pentru a asculta respirația pacientului, ceea ce duce la identificarea problemelor  respiratorii.

Stetoscoapele sunt niște instrumente medicale extraordinare, cu ajutorul acestora medicii salvează nenumărate vieți. Pentru a afla mai multe accesează site-ul nostru www.stetoscoape.ro

 

Tags: stetoscop
Vă rugăm introduceți numerele în următoarea casetă de text

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.