🔔 Ai un voucher in valoare de 20 Lei garantat la prima comanda.🩺✨

Creaza-ti un cont acum!

Cum configurezi mesajul de gravare ...

Vezi video

Cum se masoara tensiunea arteriala?

Prin tensiune arteriala se intelege presiunea exercitata asupra peretelui vascular in timpul contractiei inimii.

Pentru a masura valorile unei tensiunii arteriale si identificare unei posibile hipertensiunii sau hipotensiune arteriala, aveti nevoie de un aparat special care poarta numele de tensiometru. Odata cu trecerea timpului aceste aparate au devenit din ce in ce mai speciale si mai usor de utilizat. In cazul tensiometrelor clasice, mecanice (cu manseta speciala, stas, adaptata la brat, deasupra articulatiei cotului) determinarea se face ascultator cu ajutorul unui stetoscop. In cazul celor digitale, electronice citirea valorilor se face dupa un ecran adaptat special.

Așezati manșeta tensiometrului la 2 cm deasupra de plica cotului pe fata anterioară a membrului ( întindeti mâna ca și cum ati privi palma). Manșeta trebuie așezată astfel încât “furtunele” sa fie centrate pe plica cotului. Lângă pompița de jos exista un “șurub”- o valva care trebuie închisă. Răsuciți pana se Închide. Ulterior așezati stetoscopul in plica cotului, central, și pompați pana acul tensiometrului depășește 180 mm hg. Dacă cumva încă se aud in stetoscop bătăi, urcați mai sus ( pompați mai mult). După ce nu mai auziți niciun zgomot, dați ușor drumul la valva- dar ușor, uitându-va pe “ceasul” tensiometrului- când auziți primul zgomot ca de bataie- acela reprezintă tensiunea sistolica iar ultimul zgomot auzit- tensiunea diastolică. E important ca brațul sa fie relaxat- Așezat pe ceva, sa nu stea in tensiune. De asemenea, poziția pacientului- sa fie sezanda. Pentru utulizare mai usoara recomandam varianta tensiometrului cu para la manometru sau a unui tensiometru cu stetoscop prins de manseta.

Cateva detalii pe care trebuie sa le cunoasteti atunci cand doriti sa achizitionati un tensiometru.

Tensiometrul clasic cu manseta

Pentru masurarea tensiuni arteriale cu acest fel de tensiometru aveti nevoie si de stetoscop.

Tensiometru se compune din:
Manseta – Este prevazuta cu o camera care se umfla cu aer. Se aplica pe brat deasupra cotului (se infasoara in jurul bratului).

Tipul de manseta se alege in functie de urmatoarele cerinte:

TIPUL DE MANSETA

 CIRCUMFERINTA BRATULUI IN CM

 DIMENSIUNEA MANSETEI IN CM

 Nou – nascut

 07 – 13

 22×4,5

 Copil

 13 – 26

 38×6,5

 Adolescent

 24 – 32

 48×10

 Adult 1 cu inel D

 26 – 36

 49×14

 Adult 2

 26 – 38

 51×14

 Supraponderali

 32 – 47

 60×18

 Coapse (membrul inferior)

 42 – 57

 80×21

Modelul adult 1 este prevazut cu inel D din otel ce asigura dubla strangere a mansetei. Acesta este foarte comod pentru masuratoarea proprie.

Manometru – Cu ajutorul acestuia se face citirea valorilor tensionale.

Pompa (para cu supapa) – Dispozitiv cu ajutorul caruia se umfla camera mansetei.

Cu ajutorul stetoscopului, cu capsula asezata corect pe suprafata antebratului, mai exact deasupra arterei brahiale(plica cotului sau fosa cubitala), la 1 – 2cm sub marginea inferioara a mansetei, sau sub manseta tensiometrului.

Cum se masoara tensiunea arteriala cu ajutorul tensiometrului clasic

Manseta odata infasurata in jurul bratului, (aceasta trebuie sa se faca pe bratul gol, fara imbracaminte), trebuie fixata in asa fel incat furtunul care foloseste la trecerea aerului pentru umflare respectiv dezumflarea acesteia, sa fie pararel cu antebratul ( sa treaca pe deasupra arterei brahiale), iar capsula stetoscopului asezata sub manseta sau la distanta de 1 -2cm a margini inferioare a acesteia.

Se umfla camera mansetei cu aer, cu ajutorul pompei (cu supapa de eliberare a presiunii inchisa) pana la comprimarea vaselor (artera brahiala), pana la disparitia zgomotului de trecere a sangelui prin artera pentru realizarea acestui efect presiunea din manseta (cantitatea de aer pompata) vizibila pe cadranul manometrului trebuie sa fie mai mare decat presiunea diastolica.

Apoi se desface incet valva pompei pentru a permite iesirea aerului din manseta, si odata cu aceasta scaderea presiunii.

Momentul de recunoastere a sistolei corespunde primului sunet de puls in stetoscop, este momentul in care sistolica invinge presiunea din manseta si este valoarea acesteia. Diastola raspunde primului moment in care nu se mai aud bataile pulsului in stetoscop.

Trebui sa stiti ca pentru o tensiune arteriala valorile normale pentru sistola nu trebuie sa depaseasca 140 mmHg, si nu mai mare de 90 mmHg pentru diastola.

Determinarea corecta a tensiunii arteriale presupune:

La varstnici si la obezi este necesara o corectie a tensiunii arteriale sistolice cu 15 – 20 mmHg in minus, valoarea fiind fals mai mare din cauza interpunerii tesutului gras, respectiv arterelor aterosclerotice.

Persoanei careia i se masoara tensiunea trebuie sa respecte urmatoarele conditii:

– sa fie asezata, in repaus fizic de minimum 5 minute

– sa nu fi baut cafea si alcool inainte cu o ora

– sa nu fi fumat in ultimele 15 minute

– fara stimulare adrenergica exogena

– sa fie calm si linistit

– este obligatorie masurarea tensiunii arteriale la ambele brate, iar daca valorile sunt diferite se ia valoarea cea mai mare.

– la pacientii hipertensivi sub 20 de ani se determina valorie tensiunii arteriale si la membrele inferioare.

– la diabetici si hipertensivii tratati este obligatorie masurarea tensiunii arteriale in orto – si clinostatism pentru a evidentia modificarile posturale.