🔔 Ai un voucher in valoare de 20 Lei garantat la prima comanda.🩺✨

Creaza-ti un cont acum!

Cum configurezi mesajul de gravare ...

Vezi video

Ce este tensiunea arteriala?

Hipertensiunea arteriala. Ce trebuie sa stii despre ea ?


Ce este tensiunea arteriala?

Arterele sunt vase care transporta sangele de la inima in corp pentru ca acesta sa beneficieze de nutrientii si oxigenul necesar existentei. Presiunea exercitata de sange asupra vaselor arterelor cand inima bate si cand inima se odihneste poarta numele de tensiune arteriala si se masoara in milimetri coloana de mercur.

Am o tensiune arteriala normala ?

Tensiunea arteriala optima este situata intre 120/80mmHG si 139/89. Daca tensiunea ta depaseste aceste valori atunci se considera hipertensiune arteriala. In conditii de repaus pulsul normal este 60-80 batai/min. Valorile tensiunii arteriale se modifica rapid fiind influentata de anumiti factori ex. alimentatie, somn,efort.
Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale?

Exista anumiti factori de risc care declanseaza hipertensiunea arteriala cum ar fi:

  • Consumul ridicat de sare
  • Sedentarismul
  • Fumatul
  • Dieta bazata pe grasimi saturate
  • Obezitate
  • Stres
  • Varsta
  • Ereditate
  • Rasa


Hipertensiunea arteriala poate fi detectata prin masurarea periodica a tensiunii arteriale. In lipsa unei monitorizari constante hipertensiunea arteriala poate ucide.

Am hipertensiune arteriala, ce sa fac ?

In primul rand trebuie sa te adresezi unui medic specialist pentru a primi tratamentul corespunzator si a fi monitorizat constant. Insa sunt anumite lucruri pe care le poti face si tu pentru a-ti imbunatatii situatia

Cele mai multe cazuri de HTA nu pot fi vindecate definitiv insa pot fi tinute sub control.
Incepe chiar de astazi sa faci aceste mici schimbari care vor avea un impact major in viata ta.

  • Redu cantitatea de sare consumata. Atentie aici si la alimentele bogate in sare ex muraturi,conserve,ketchup.
  • Plimbarea zilnica. Medicul poate recomanda cea mai potrivita activitate fizica pentru tine ,insa poti incepe cu plimbari zilnice de minim 30 de minute. Acestea sunt benefice atat pentru a normaliza valoriile tensiunii arteriale cat si pentru un tonus psihic bun,iar ca bonus te vor ajuta sa iti mentii sau chiar sa iti reduci greutatea corporala daca este cazul. Pentru inceput fixeaza-ti un target minim de 3000-6000 pasi pe zi.
  • Arunca pachetul de tigari! Indiferent de cat timp fumati oprirea fumatului va ajuta sa traiti mai mult si mai bine.
  • Monitorizeaza constant tensiunea arteriala si ia la timp medicatia.

Cum pot monitoriza tensiunea arteriala ?

10 reguli de aur pentru masurarea tensiunii arteriale

Măsurarea tensiunii arteriale este influenţată de mai mulţi factori. Aceste zece reguli generale vă ajută să efectuaţi corect măsurarea.

  1. Odihniţi-vă aprox. 5 minute înainte de a vă măsura tensiunea. Chiar şi munca de birou conduce la creşterea tensiunii arteriale, în medie, cu aprox.6 mmHg în cazul valorii sistolice şi 5 mmHg în cazul celei diastolice.
  2. Nu fumaţi şi nu consumaţi cafea timp de o oră înainte de măsurare.
  3. Nu măsuraţi tensiunea când simţiţi nevoia imperioasă de a urina. Vezica plină, aflată sub presiune, poate duce la creşterea tensiunii cu aprox. 10 mmHg.
  4. Măsuraţi tensiunea pe braţul gol, în poziţie aşezat, cu spatele drept.
  5. La folosirea unui tensiometru pentru încheietura mâinii, ţineţi manşeta la înălţimea inimii în timpul măsurătorii. La tensiometrele pentru braţ, manşeta se poziţionează automat la înălţimea corectă.
  6. Nu vorbiţi si nu vă mişcaţi în timpul măsurării. Vorbitul creşte valorile măsurate cu aprox. 6 – 7 mmHg.
  7. Aşteptaţi cel puţin un minut între două măsurători, pentru ca presiunea din vase să revină la starea iniţială, permiţând repetarea măsurării.
  8. Înregistraţi întotdeauna comod şi simplu valorile măsurate împreună cu data, ora şi tratamentul medicamentos urmat, 
  9. Măsuraţi-vă cu regularitate tensiunea arterială. Chiar dacă valorile s-au îmbunătăţit, ele trebuie controlate în continuare.
  10. Măsuraţi întotdeauna la aceeaşi oră. Deoarece in cursul unei zile tensiunea arterială are aprox. 100.000 de valori diferite, măsurătorile disparate nu sunt relevante. Numai măsurarea cu regularitate la aceeaşi oră, pe o perioadă mai lungă de timp, per- mite o evaluare reală a valorilor tensiunii arteriale. 

Așezati manșeta tensiometrului la 2 cm deasupra de plica cotului pe fata anterioară a membrului ( întindeti mâna ca și cum ati privi palma). Manșeta trebuie așezată astfel încât “furtunele” sa fie centrate pe plica cotului. Lângă pompița de jos exista un “șurub”- o valva care trebuie închisă. Răsuciți pana se Închide. Ulterior așezati stetoscopul in plica cotului, central, și pompați pana acul tensiometrului depășește 180 mm hg. Dacă cumva încă se aud in stetoscop bătăi, urcați mai sus ( pompați mai mult). După ce nu mai auziți niciun zgomot, dați ușor drumul la valva- dar ușor, uitându-va pe “ceasul” tensiometrului- când auziți primul zgomot ca de bataie- acela reprezintă tensiunea sistolica iar ultimul zgomot auzit- tensiunea diastolică. E important ca brațul sa fie  relaxat- Așezat pe ceva, sa nu stea in tensiune. De asemenea, poziția pacientului- sa fie sezanda. Pentru  utulizare mai usoara recomandam varianta tensiometrului cu para la manometru sau a unui tensiometru cu stetoscop prins de manseta.