🔔 Ai un voucher in valoare de 20 Lei garantat la prima comanda.🩺✨

Creaza-ti un cont acum!

Cum configurezi mesajul de gravare ...

Vezi video

Tehnici de auscultatie

Littmann, divizia de productie de stetoscoape a companiei 3M, v-a pregatit cateva sfaturi in ceea ce priveste modul in care trebuie sa se desfasoare un proces corect de auscultatie.

Pentru a realiza o auscultatie corespunzatoare, va rugam sa urmati instructiunile urmatoare:

1. O incapere linistita, calduroasa si bine luminata. Acest lucru elimina zgomotul extern si faciliteaza inspectia cardiaca.

2.Un pacient dezbracat corespunzator. Acest lucru va perimte sa pozitionati stetoscopul direct pe piele, in zona unde trebuie sa ascultati.

3. Posibilitatea de a examina un pacient in repaus, asezat si inclinat catre partea stanga. Diferite sunete, mai ales sunetele anormale, se pot asculta in diferite pozitii.

4. Posibilitatea de a examina pe partea dreapta. Acest lucru scade riscul producerii unor sunete externe datorate lovirii tubului stetoscopul de alte obiecte.

5. Un stetoscop cu clopot si diafragma sau capacitatea de a functiona pe modurile de operare clopt si diafragma. Clopotul faciliteaza ascultarea sunetelor de frecventa joasa daca se aplica o presiune mica de apasare. Diafragma faciliteaza ascultarea sunetelor de frecventa inalta daca se aplica o presiune mare de apasare.

6. O secventa de auscultatie. Trebuie ascultate cel putin patru zone folosind mai intai diafragma iar apoi clopotul.
 

a. Marginea laterala stanga a sternului (MLSS) – al patrulea spatiu intercostal de la stanga sternului. In aceasta zona se pot auzi cel mai bine sunetele valvei tricuspide si ale valvei dreapte ale inimii.
b. Apex – al cincilea spatiu intercostal al liniei medio-claviculare.
In aceasta zona se pot auzi cel mai bine sunetele mitrale si cele din partea stanga a inimii.
c. Baza Dreapta – al doilea spatiu intercostal de la dreapta sternului. In aceasta zona se pot auzi cel mai bine sunetele valvei aortice.
d. Baza Stanga – al doilea spatiu intercostal de la stanga sternului. In aceasta zona se pot auzi cel mai bine sunetele valvei pulmonare.
7. Posibilitatea de a asculta selectiv. Trebuie sa se verifice cate un sunet pe rand. Cand se asculta sunetele sistolei, sunetele din diastola trebuie ignorate.

Secventa de mai sus este doar una dintre multe acceptate. Cel mai important este ca cele patru zone mentionate sa fie ascultate cu consecventa de fiecare data, si fiecare zona este examinata atat pentru sunetele de joasa frecventa cat si pentru cele de frecventa inalta.

Aplicatia 3M Littmann Learning Institute
Descarcă aplicația pe dispozitivul tău din App Store sau Google Play și testează gratuit timp de 30 de zile (dacă nu ai deja un stetoscop Littmann). Dacă deții un stetoscop Littmann, introdu seria acestuia găsită pe capsulă pentru a te înregistra. Aplicația conține informații actualizate din cele două CD-uri educative: "Introducere în sunetele inimii" și "Învață sunetele plămânilor".