🔔 Ai un voucher in valoare de 20 Lei garantat la prima comanda.🩺✨

Creaza-ti un cont acum!

Cum configurezi mesajul de gravare ...

Vezi video

Cum functioneaza un stetoscop?

Din ce se compune un stetoscop?

Stetoscopul se compune din:

1. BRATE

Bratele sunt realizate din metal, iar pe ele se fixeaza tubul stetoscopului. Sunt compuse doua tuburi metalice legate intre ele printr-o piesa de legatura elastica si sunt prevazute cu olive pentru urechi. Bratele stetoscoapelor sunt pozitionate intr-un unghi anatomic astfel incat sa se adapteze corect canalelor auriculare ale utilizatorului. Utilizatorul poate ajusta tensiunea la un nivel confortabil departand tuburile metalice pentru a le slabi sau incrucisandu-le pentru a le strange.

2. OLIVELE AURICULARE

Olivele auriculare moi ofera confort ridicat, sigilare si durabilitate. Suprafata lor este supusa unui tratament special care le mareste capacitatea de alunecare si reduce aderenta scamelor si a prafului.

3. BRATELE METALICE

Bratele metalice reprezinta piesele de care sunt atasate olivele auriculare.
Nota: toate stetoscoapele Littmann fabricate dupa anul 1994 au tub pentru urechi cu striatii care ofera o fixare buna intre tubul metalic si olivele auriculare.

4. DIAFRAGMA REGLABILA

Un stetoscop traditional este alcatuit dintr-un clopot si o diafragma. Clopotul este folosit aplicand o presiune mica de apasare pentru a asculta sunetele de frecventa joasa iar diafragma este folosita aplicand presiune marita de apasare pentru a asculta sunetele de frecventa inalta. Diafragma reglabila a stetoscoapelor alterneaza intre modurile de operare clopot si diafragma print-o simpla modificare de presiune asupra piesei de auscultatie.

4. STEM

Piesa de legatura dintre tubul stetoscopului si capsula.

5. TUBUL

Face legatura intre bratele metalice si diafragma reglabila. Tubul stetoscoapelor Littmann este fabricat din policlorura de vinil (PVC). Tubul nu contine latex.

6. CAPSULA

Capsula este piesa stetoscopului care se pozitioneaza pe zona unde utilizatorul doreste sa asculte. Partea mai mare poate fi folosita pentru pacientii adulti, in timp ce partea mai mica se recomanda a fi folosita in cazul pacientilor slabi, in pediatrie, in preajma bandajelor sau pentru analiza carotidelor.

Pentru ce se foloseste stetoscopul?

Stetoscopul ca si alte instrumente medicale este folosit de catre medici, pentru obtinerea de date, sau indici importante in ceea ce priveste starea de sanatate a unui pacient. Este folosit in auscultatia organelor interne cum sunt inima si plamanii, si cu ajutorul caruia se face diferenta intre anumite patologi si diagnosticarea anumitor boli.
Impreuna cu un tensiometrul, stetoscopul ajuta la masurarea tensiunii arteriale.

Cum se foloseste si functioneaza un stetoscop?

Stetoscoapele au olive auriculare destinate a fi purtate intr-un unghi anatomic, orientate catre canalul auditiv al purtatorului. Inainte de pozitionarea olivelor auriculare in urechi, tineti stetoscopul in fata dumneavoastra astfel incat tuburile pentru urechi sa fie indreptate in directia opusa. Cand olivele auriculare sunt in urechi, varfurile trebuie sa fie indreptate inainte. Purtarea necorespunzatoare a stetoscopului poate contribui la o etansare acustica slaba, si, in unele cazuri, blocarea completa a sunetului.

Pentru obtinerea unei performante acustice optime este important sa se utilizeze marimea corespunzatoare a olivelor auriculare. Acest lucru este valabil mai ales cand se folosesc olivele auriculare moi. Daca olivele auriculare moi sunt prea mari pentru utilizator, comprimarea lor in ureche poate contribui la o performanta acustica slaba. Acest lucru poate fi valabil si daca olivele auriculare sunt prea mici. Pentru obtinerea unor rezultate optime, trebuie sa utilizati doar olive auriculare de dimensiune corespunzatoare urechii dumneavoastra.

Trebuie acordata o atentie in special la felul cum si in ce mod este purtat. Daca stetoscopul este purtat frecvent in buzunar sau nu a fost curatat corespunzator, este posibil ca sunetul sa fie obstructionat de scame sau murdarie. Intretinerea periodica poate preveni acest lucru.
Pentru a transmite sunetele corporale de la pacient la urechea utilizatorului, fara a impiedica realizarea etansarii, nu trebuie sa lipseasca parti componente, tubul sa fie fisurat, sau slabit.

Cand se foloseste un stetoscop cu piesa de auscultatie dubla, utilizatorul trebuie sa deschida, sau sa regleze modul de operare (clopot sau diafragma) rotind piesa de auscultatie. Daca diafragma este deschisa, clopotul va fi inchis, prevenind astfel trecerea sunetului prin clopot si invers.

Puncte anatomice pentru auscultatie

1.Marginea laterala stanga a sternului (MLSS) – al patrulea spatiu intercostal de la stanga sternului. In aceasta zona se pot auzi cel mai bine sunetele valvei tricuspide si ale valvei dreapte ale inimii.
2.In spatiul intercostal cinci, al liniei medio – claviculare, se pot asculta sunetele mitrale si cele din partea stanga a inimii.
3.Al doilea spatiu intercostal de la dreapta sternului, se poate asculta cel mai bine sunetele valvei aortice.
4.Al doilea spatiu intercostal de la stanga sternului, se pot asculta foarte bine sunetele valvei pulmonare.

Este foarte important ca cele patru zone sa se asculte repetat, si sa fie examinate atat sunetele de joasa frecventa cat si cele de inalta frecventa.